Boekenclub: Het moois dat wij delen

Ga in gesprek met Ish Aït Hamou.

In deze leesclub hebben we het over de vierde roman van Ish ‘Het moois dat we delen’, een beklijvend verhaal over het leven in handen nemen na een ingrijpende gebeurtenis. In deze leesclub gaat Ish actief het gesprek aan met zijn lezers. Mensen die het boek lazen kunnen hun vragen en ervaringen delen met Ish. De kracht van de leesclub bestaat dat Ish het contact opzoekt met zijn lezers. Op het einde van deze activiteit wordt er een signeersessie voorzien. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om deel te nemen, maar het biedt uiteraard een grote meerwaarde.

Over ‘Het Moois dat we delen’: 
In het stadje waar Soumia en Luc wonen, speelt het leven zich voornamelijk af aan de schoolpoort, bij de plaatselijke kruidenier én op het voetbalveld. Soumia en Luc wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop het verleden achter zich te laten. Hij leeft in en met het verleden. Wanneer ze elkaar bij toeval leren kennen, komen ze voor verscheurende keuzes te staan.

ish couleurin_(c) shed Mojahid-bio.png

Ish Aït Hamou (1987), bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf en jurylid van So You Think You Can Dance, schrijft van jongs af verhalen. Zijn liefde voor dans en choreografie gaat hand in hand met die voor woorden. In 2014 debuteerde hij met het boek Hard hart, waarvan ondertussen 10.000 exemplaren werden verkocht. Het moois dat wij delen is ondertussen zijn vierde roman.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

19:00 uur tot 20:30 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Kraakhuis

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Circle of life

Lieve Blancquaert blikt terug op zeven jaar reportage maken over het leven.

'Circle of Life' is het sluitstuk van Lieve Blancquaerts wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn rituelen, tradities en gebruiken, bij de meest universele momenten van geboorte, liefde en dood. Lieve Blancquaert werkte jaren aan haar uitzonderlijke projecten Birth Day, Wedding Day en Last Days, die successen waren zowel op televisie als in boekvorm. Geboorte, liefde en dood, de grote momenten uit het leven, zijn universeel. En toch altijd uniek.

 

‘Circle of Life’ brengt de drie grote levensverhalen samen op een nieuwe, verrassende manier. Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en ten slotte hoe de wereld afscheid neemt. Samen wordt het een uniek multi-mediaal verhaal over de mens en deze wereld. Wat ons verenigt, en apart maakt. Een onvergetelijke reis doorheen de wereld en zijn bewoners, door de bijzondere ogen van een uitzonderlijke reizigster.

Circle of Life  PORTRET Lieve Blancquaer

Lieve Blancquaert (1963) studeerde film en fotografie in KASK Gent. Ze werkt sinds 1985 als freelance fotograaf voor diverse kranten en magazines. Maatschappelijk engagement is een rode draad door het oeuvre van Lieve Blancquaert. De voorbije jaren stelde Lieve Blancquaert haar werk tentoon op verschillende plekken. Naast fotografie is Lieve Blancquaert ook televisiemaakster. 'Circle Of Life' is naast een lezing ook een televisiereeks. 

Wanneer?

Zaterdag 12 september

14:00 uur tot 15:30 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Kraakhuis

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Lactose en Gluten: Hoe zit dat nu eigenlijk?

Topdokter Danny De Looze over het belang van voeding voor je maag en darmen en de mythes die daarover bestaan.

Steeds meer blijkt hoe belangrijk een gezonde spijsvertering is voor het welzijn van de mens. En dus: hoe essentieel voeding is voor je maag en darmen. Als vermaard gastro-enteroloog, bekend van het tv-programma Topdokters, behandelt Prof. Dr. Danny De Looze elke dag patiënten met aandoeningen die te maken hebben met de spijsvertering. Prof. Dr. De Looze beschrijft deze aandoeningen en zegt wat je ertegen kunt doen. Tegelijk gaat hij in tegen de modieuze mythes die de ronde doen. Vooral over gluten en lactose lees en hoor je de wildste verhalen, alsof ze de bron zijn van alle kwaad. In deze lezing maakt hij een onderscheidt tussen de wetenschappelijke waarheid en fictie.

Danny De Looze 2018Bio.png

Prof. Dr. Danny De Looze studeerde geneeskunde aan de UGent en werd opgeleid tot gastro-enteroloog aan het UZ Gent. vandaag is hij is maag-darmspecialist in het UZ Gent. Hij geeft ook les en is verbonden aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Een van die studies onderzoekt het effect van gezonde darmflora, in de vorm van stoelgang , op patiënten met bepaalde ziekten. Vorig jaar publiceerde hij zijn eerste boek 'Lactose, Gluten en Co'. Een boek dat in mensentaal de mythes ontkracht die er over sommige voedingsstoffen de ronde doen. 

Wanneer?

Zaterdag 12 september

10:30 uur tot 12:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Kraakhuis

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 
 

(VOLZET) Workshop: Maak je eigen eco-poetsproducten

Anne Drake toont hoe je zelf milieuvriendelijke schoonmaak-producten maakt.

Zelf je poetsproducten maken is goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid…en je portemonnee. Commerciële schoonmaakproducten bevatten vaak vluchtige chemische stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid en de omgeving. Als je zelf poetsproducten maakt verklein je ook de afvalberg want je kan je verpakkingen steeds hergebruiken. Tijdens deze inspirerende workshop maak je maar liefst vijf verschillende poetsproducten: waspoeder, wc-reiniger, allesreiniger met Savon Noir, desinfecterende reiniger en citroen schuurcrème. Je maakt alles zelf en neemt de producten in mooie verpakkingen mee naar huis. Ook de recepten krijg je mee zodat je daarna zelf aan de slag kunt.

Anne Drake_workshop_Bio.png

Anne Drake, een geboren en getogen Antwerpse, woont met haar man Lode en de kinderen Nicolas, Maud en Demi in Brasschaat. Veertien jaar lang verdienden zij en haar man de kost in de plastic industrie. Dat is nu voltooid verleden tijd, want Anne gaf haar job op om zich volledig te kunnen gooien op het ecologische verhaal. Ondertussen publiceerde ze twee boeken: 'Eco Lifestyle. Aan de slag!' en 'Doe het zelf!: Ecologie op hoge hakken'. Daarnaast runt ze ook haar eigen webwinkel vol benodigdheden om zelf aan de slag te gaan. 

Wanneer?

Zaterdag 12 september

11:30 uur tot 13:30 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Bibliotheek

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Deze activiteit is volzet. Inschrijven is niet meer mogelijk. 

Terug naar de homepagina

 

Workshop: AED & Reanimatie

Hoe gebruik je een AED toestel en wat moet je doen tijdens een reanimatie? 

Hartfalen gebeurt altijd onverwacht. Daarom is het van belang om goed voorbereid te zijn. Met enkele eenvoudige EHBO-technieken en het gebruik van een AED-toestel kun je levens redden. Tijdens deze workshop leer je alles over reanimeren en het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED). Dagelijks worden 30 Belgen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Gemiddeld overleven slechts 5 tot 10% van hen. Een onmiddellijke reanimatie verhoogt de overlevingskans. Met het project Hartveilig wil het Rode Kruis de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerste hulp capaciteiten van de bevolking vergroten.

rode kruis-bio.png

Deze workshop wordt gegeven door een deskundige van het Rode Kruis. 

Het Rode kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die deel uitmaakt van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Hun missie is drieledig: Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland. Actief zijn op het vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening. Bij dat alles doen we maximaal een beroep op vrijwilligers.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

09:00 uur tot 11:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Bibliotheek

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Workshop: Bouw je eigen bijenhotel

Word de perfecte gastheer voor bijen.

 

Dankzij de bijen kunnen we genieten van fruit, groenten en heel wat andere voedingsmiddelen. Hun werk als bestuivers is noodzakelijk voor meer dan drie vierde van alle voedingsgewassen. Maar de bij heeft het moeilijk. Omdat onder andere nestplaatsen moeilijker te vinden zijn en voedsel schaarser wordt, staat de populatie onder druk. In deze workshop voor kinderen en volwassenen steken we de bij een handje toe. We geven wilde bijen een nieuwe thuis in de vorm van een bijenhotel. Dat komt de bijenpopulatie alleen maar ten goede. Tijdens deze workshop leer je heel kort iets over het leven van wilde bijen. Het grootste deel van de namiddag besteden we aan het ineensteken van een eigen bijenhotelletje.

Natuurpunt-Bio.png

Deze workshop wordt gegeven door een deskundige van Natuurpunt. 

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 114.000 leden. Ze beschermen kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

14:00 uur tot 15:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Tuin Bijloke

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 
 

Film: Mother

Een film over waardig omgaan met dementie.

Mother is een briljante, gevoelige film waarin twee familieverhalen met elkaar verweven worden wanneer ze onmogelijke keuzes moeten maken omtrent mantelzorg en de dilemma's van onvoorwaardelijke liefde naar mensen met dementie. We maken kennis met Pomm, een jonge moeder die in Thailand in een tehuis voor buitenlandse patiënten met dementie werkt. Daarnaast focust Mother zich op een Zwitserse familie die besluit om de moeder die aan jongdementie lijdt, naar Thailand te sturen om daar verzorgd te worden. Mother vraagt ons zowel naar de persoonlijke als de wereldwijde uitdagingen te kijken. Na de film gaan we in gesprek met regisseur Kristof Bilsen.

Director_Producer Kristof Bilsen - photo

Kristof Bilsen deed een Master in Documentaire Regie aan de National Film and Television School (UK). Naast zijn praktijk als regisseur/producent, doceert hij en geeft hij regelmatig workshops over documentair research, storytelling en productie. Mother is zijn vijfde film. 

Wanneer?

Zaterdag 12 september

16:00 uur tot 18:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Auditorium

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Film: The True Cost

Wat is de werkelijke prijs van onze kleding?

Dit is een verhaal over onze kledij, over de mensen die ze dragen en maken. De cameraploeg trok van de felst verlichte catwalks tot de meest duistere sloppenwijken en interviewt toonaangevende modefiguren zoals Stella McCartney, Livia Firth en Vandana Shiva. The True Cost neemt ons mee in een reis rond de wereld en opent onze ogen voor de werkelijke prijs die betaald wordt voor onze goedkope kleding.  Na de documentaire gaan we in gesprek met WeSocialMovement, de NGO van o.a. CM en ACV die opkomt voor het recht op waardig werk en sociale bescherming.

WSM Bio.png

Opkomen voor het recht op waardig werk en op sociale bescherming; armoede en uitsluiting bestrijden en voorkomen; daar maakt WeSocialMovement dagelijks werk van. Ze werken samen met bijna 100 sociale bewegingen in 24 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en België: vakbonden, mutualiteiten, microkredietinstellingen, vrouwen-, jongeren- en ouderenorganisaties.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

19:00 uur tot 21:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Auditorium

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Film: KIDScinema op stap (i.s.m. KASK)

Kortfilms voor kinderen van alle leeftijden.

KIDScinema, de maandelijkse kinderprogrammatie van KASKcinema, is vandaag even op bezoek bij de buren. KASKcinema en Gezonde Buurt slaan de handen in elkaar om je een bijzondere selectie kinderfilmpjes aan te bieden. Met gezondheid als centraal thema is het team van KASKCinema op zoek gegaan naar grappige, ontroerende en interessante filmpjes uit alle uithoeken van het filmlandschap. Wat kan je verwachten? Van recente 3D-animatiefilmpjes, zoals het onlangs voor de Oscars genomineerde Hors Piste, klassiek getekende animatiefilmpjes van vroeger, zoals Sientje, tot stop-motion filmpjes zoals Move Mountain, en veel meer.  

KASK-bio.png

KASKcinema is een vertoningsplatform voor films die buiten het reguliere circuit vallen. Zo programmeren ze festivalhits die in België geen traditionele distributie vonden, klassiekers en cultfilms, documentaires en animatiewerk, audiovisuele experimenten en kortfilms.  Door een originele en kwalitatieve programmatie willen ze de honger van zowel filmliefhebbers als studenten stillen.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

 

Vertoning 1: 10:00 uur tot 10:45 uur

Vertoning 2: 11:15 uur tot 12:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Auditorium

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?


Vertoning 1 (10:00 uur): Schrijf je hier in.

Vertoning 2 (11:15 uur): Schrijf je hier in.

 

Of contacteer ons via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 
 

Elke dag gewoon gezond eten met Karolien Olearts 

Eet volgens je buikgevoel.

 

Door de overvloed aan informatie over gezond eten is het tegenwoordig moeilijk om de zin van de onzin en hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Karolien Olaerts van Karola’s Kitchen geeft met veel enthousiasme en de nodige wetenschappelijke onderbouwing een klare kijk op wat gezonde voeding nu precies is. Als master in de Biomedische Wetenschappen specialisatie Voedings-wetenschappen, screent Karolien met veel passie de continue stroom aan informatie over gezonde voeding. De combinatie van feitelijke wetenschap en het aanvoelen wat het beste werkt voor ons eigen lichaam speelt hierin een cruciale rol. Samen met een set aan praktische en haalbare trucs vormt dit dé sleutel naar een evenwichtig eetpatroon en een gezonde levensstijl. Bijgevolg zorgt deze aanpak voor een meer energiek, fit en blij lichaam.

Karolien Olearts Bio.png

Karolien Olaerts (1984) is een foodie in hart en nieren. Op haar succesvolle blog Karola's Kitchen deelt ze haar passie voor gewoon gezond eten via lekkere recepten, verrassende feiten en sappige anekdotes. Als master in de Biomedische Wetenschappen screent ze de continue stroom aan informatie over gezonde voeding met veel passie. Tijdens de Belgian Food Blog Awards 2017 kaapte Karolien de hoofdprijs in de categorieën Best Healthy én People's Choice weg. 

Wanneer?

Zaterdag 12 september

16:30 uur tot 18:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Kraakhuis

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

 

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Belang van sportvoeding

Hoe voeding je sportieve prestaties optimaliseert.

 

Voeding speelt een belangrijke rol om betere sportprestaties neer te zetten, zowel op topniveau als op recreatief niveau. Waarop moet je in je voeding je letten om zo beter te kunnen trainen, recupereren en prestaties neer te zetten. Zowel basisvoeding als sportvoeding komen uitgebreid aan bod zodat je daar thuis mee aan de slag kunt. Een gezonde voedingsbasis is belangrijk maar die kan worden aangevuld met sport-specifieke voeding. 'Wat eet je best voor een training of wedstrijd?' en 'Hoe ziet een goede recuperatie na het sporten eruit?', op deze vragen krijg je tijdens deze lezing een duidelijk antwoord.

Jana-Camphens-portrait-bio.png

Jana Camphens is diëtiste. In 2018 studeerde ze af aan de Hogeschool Gent in de richting Voedings- en dieetkunde. Verder heeft ze een postgraduaat Sportdiëtiek aan de HAN-hogeschool in Nijmegen (NL) gevolgd zodat personen die sporten (zowel recreatief, competitief als topsport) bij haar een optimale begeleiding kunnen volgen.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

16:30 uur tot 18:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Bibliotheek

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

#Mediaopvoeding

Over de aantrekkingskracht en de gevaren van schermpjes

 

Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren geen gevaren in?
In deze infosessie kijken we met een positieve én kritische blik naar de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers .... Je krijgt er ook tips hoe je je kinderen én jezelf 'mediawijzer' kunt maken.

Wouter De Meester - Portrait-Bio.png

Wouter De Meester werkt voor Digisaurus. Digisaurus inspireert en versterkt ouders, leerkrachten, opvoeders en iedereen die zich een 'dinosaurus' voelt in de digitale leefwereld van kinderen en jongeren. Hij werkt naast Digisaurus ook als onderzoeker digitale informatievaardigheden voor HOWEST. Wouter heeft 15 jaar ervaring rond jongeren, jeugdwerk & mediawijsheid bij JAVI.tv, Mediaraven en Digipolis.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

14:00 uur tot 16:00 uur

 

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Bibliotheek

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier​ in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 
 

Yoga in het groen

Kom tot rust in een groene omgeving.

 

Yoga in het groen geeft je lichaam en geest een gevoel van vrijheid. Je wordt één met de natuur in een goed geaard lichaam. Je hebt het druk en je wilt je ontstressen. Je wilt je lichaam versterken en in conditie brengen, minder piekeren en beter slapen. Yoga herstelt het evenwicht tussen lichaam en geest. Door houdingen, rek-, ademhalings-, concentratie- en relaxatieoefeningen kom je tot ontspanning en harmonie. Yoga in het groen geeft je een extra gevoel van vrijheid in je lichaam en geest.
De workshop is aangepast aan ieders conditie.

Chantal Pyfferoen is moeder van twee. Ze haalde haar Europees diploma yoga-instructor aan de West-Vlaamse Yogaschool Sthirasukhamãsanam bij Marleen Vandezande. Ze specialiseerde zich verder in ‘zwangerschapsyoga en kinderyoga’ bij de Saswitha Stichting voor Yoga en wijsbegeerte te Bilthoven. Ze is aangesloten bij de Belgische Yogafederatie voor Nederlandstaligen.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

09:00 uur tot 10:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Tuin Bijloke

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Balanswandeling

Maak dieper contact met jezelf en de natuur.

 

Dagelijks sluipen er spanningen je lichaam binnen die zich vastzetten. Daardoor worden je bewegingen stroef. Hoe beter je je bewust bent van je lichaam, hoe makkelijker het wordt los te laten. Wandelen in de natuur leent zich daar uitstekend toe. Tijdens deze mooie wandeling voeren we lichte lichaamsoefeningen uit. Zo maken we dieper contact met onszelf en de natuur. Je geniet, je ontspant en je laadt tegelijk op. Momenten van stilte en oefenen, wisselen elkaar af.

Somaya_logo_Profielfoto-bio.png

Somaya Verstyn is ergotherapeute, kinesitherapeute en kinesiologe. Ze werkt sinds 1999 met kinderen en volwassenen. Vanuit die ervaringen  als therapeute groeide haar verlangen om preventief met mensen naar welzijn en gezondheid te werken. Zo zijn ook de balanswandelingen ontstaan; als gezonde mix tussen beweging en stressrelease-oefeningen.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

Sessie 1: 10:00 uur tot 12:30 uur

Sessie 2: 13:30 uur tot 16:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Start aan de infostand Gezonde Buurt

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Sessie 1: Schrijf je hier in.

Sessie 2: Schrijf je hier in.

Of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

 

Terug naar de homepagina

 

SUP Initiatie

Maak op een andere manier kennis met de Gentse waterwegen.

 

SUP, oftewel Stand Up Paddle, is een van de snelst groeiende watersporten. Het concept is simpel: je balanceert je rechtstaand op een paddleboard en je peddelt jezelf vooruit met een roespaan. Daarenboven is het een complete training lichaam en geest. Balanceren en peddelen vraagt veel van je spierkracht terwijl glijden over het water juist voor mentale rust zorgt. Aan deze toffe beweegsessie kan je meedoen zonder enige SUP-ervaring. Je krijgt in deze initiatieles eerst uitleg door een gediplomeerde ASI SUP instructor om daarna over te gaan naar de SUP-introductie. Vervolgens starten we aan een 2 uur durende tocht in en rond het historisch centrum van Gent. Voor deze activiteit breng je een handdoek mee en kledij die nat mag worden.

SupInGent-Bio.png

SUP in Gent is een organisator van Stand Up Paddle activiteiten. Ze organiseren lessen, workshops en tochten. Allemaal met SUP als centraal thema.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

Sessie 1: 09:30 uur tot 12:00 uur

Sessie 2: 14:00 uur tot 16:30 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Tuin Bijloke

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

 

Sessie 1: Schrijf je hier in.

Sessie 2: Schrijf je hier​ in.

Of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

 

Kinderen vanaf 10 jaar zijn welkom.

Terug naar de homepagina

 

Ecotours Fairtrade Wandeling

Maak kennis met eco-vriendelijke adresjes in Gent.

 

Mixua neemt je op sleeptouw door Gent om je leuke, eco-vriendelijke adresjes te ontdekken. Samen met eco-gidsen Emilia en Eveline maken we een leerrijke wandeling door de Arteveldestad.  Ze loodsen je langs zero-waste shops, (h)eerlijke bars, fair fashionshops, lokale producten en duurzame innovaties. Bovendien ontmoeten we de ‘duurzame helden’ erachter. We starten de activiteit met een korte kennismaking en een toelichting over ecologisch en fairtrade consumeren. Daarna trekken we er samen op uit. Maak kennis met gelijkgestemden, kom in contact met de makers van eco-producten en laat je inspireren.

Mixua-Bio.png

Het doel van Mixua is om mensen die geïnteresseerd zijn in een eco-vriendelijke levensstijl te helpen tijd en geld te besparen. De naam Mixua verwijst naar 'mijn keuze'. Het is een woordenspel tussen het spaans woord  ‘mi' ('mijn') en het frans woord 'choix’ ('keuze'). Ieder persoon kan namelijk een positief verschil maken door haar/zijn bewuste keuzes.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

13:00 uur tot 17:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Start lezing : Auditorium

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 
 

Wetenschapscafé: Antibiotica

Antibiotica, slachtoffer van eigen succes

 

Antibiotica is een dan de belangrijkste uitvindingen van de 20ste eeuw. Het redt talloze levens, zowel bij mensen als bij dieren. Het zorgde in de voorbije 70 jaar voor een steeds stijgende wereldbevolking. Antibiotica wordt ook toegepast om die wereldbevolking te voeden. In de vleesindustrie wordt het gebruikt om de veestapel op pijl te houden zodat het aanbod de vraag naar dierlijke producten kan volgen. Maar er is een keerzijde. Door overmatig gebruik van antibiotica ontstaan er resistente bacteriën, waardoor die antibiotica niet meer werken.

De doeltreffendheid van ons wondermiddel daalt en daardoor stellen we onszelf opnieuw bloot aan gevaarlijke infecties. We nodigen Prof. dr. Tom Coenye uit, hij is professor Microbiologie aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij gaat in gesprek met Dr. Bénédicte Callens over de stand van zaken en de toekomst van antibiotica. Dr. Callens is dierenarts en wetenschappelijk medewerker bij AMCRA vzw: een kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren. Kim Verhaeghe leidt het gesprek. Hij is redacteur en nieuwscoördinator bij het magazine Eos Wetenschap.

Tom Coenye-bio.png

Tom Coenye is professor Microbiologie aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 2006 leidt hij het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie. Het onderzoek spitst zich toe op verschillende aspecten van antimicrobiële therapie. Daarnaast wordt er in zijn labo fundamenteel onderzoek gedaan naar innovatieve benaderingen om moeilijk-te-behandelen infecties te bestrijden.

Bénédicte Callens is dierenarts en wetenschappelijk medewerkster AMCRA vzw, een kenniscentrum inzake antibioticagebruik en -resistentie bij dieren. Ze is co-editor van de Belgische richtlijnen voor voorzichtig antimicrobieel gebruik. Haar belangrijkste onderzoeksonderwerpen zijn antimicrobieel gebruik en resistentie, hygiëne, bioveiligheid,  kuddebeheer en alternatieven voor antimicrobieel gebruik.

Benedicte-callens-bio.png

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het tijdschrift Eos Wetenschap. Hij maakt voor Eos onder andere de podcast ‘Vraag Het Aan’, waarin een wetenschapper één centrale vraag beantwoordt. Hij modereert ook wetenschapscafés in Gent, Kortrijk en Brugge.

kimverhaeghe2-bio.png

Wanneer?

Zaterdag 12 september

11:00 uur tot 12:30 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Foyer

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina

 

Wetenschapscafé: Vaccinatie

Ben jij immuun voor foute informatie?

 

Tegenwoordig bestaan er heel wat mythes en misvattingen over vaccinaties. Ze zouden niet veilig of overbodig zijn. In dit wetenschapscafé buigen twee experts zich over dit thema. Prof. Dr. Geert Leroux-Roels is arts-immunoloog en vaccindeskundige verbonden aan de UGent. Hij is er directeur van het Centrum voor Vaccinologie. Hij gaat in gesprek met Prof. Dr. Hans Nauwynck, viroloog en directeur van het laboratorium voor virologie aan de faculteit Dierengeneeskunde. Zijn onderzoek richt zich vooral op het ontstaan en de ontwikkeling van virale ziekten bij mens en dier. Het gesprek wordt geleid door Kim Verhaeghe. Hij is redacteur en nieuwscoördinator bij het magazine Eos Wetenschap. Samen gaan ze in gesprek over de het belang van vaccins en de gevaren van foute informatie.

Geert-Leroux-Roels-bio.png

Prof. Dr. Geert Leroux-Roels is voormalig hoogleraar aan de Vakgroep Klinische Biologie, Microbiologie en Immunologie van Universiteit Gent. Hij is diensthoofd bij Centrum voor Vaccinologie (CEVAC). Het onderzoek van het CEVAC draagt bij tot de ontwikkeling van doeltreffende vaccins tegen de vele infectieziekten die de mens kunnen treffen.

Prof. Dr. Hans Nauwynck is directeur van het Laboratorium voor Virologie (Faculteit Diergeneeskunde) van Universiteit Gent en hoogleraar. Zijn onderzoek richt zich vooral op het ontstaan en de ontwikkeling van virale ziekten bij mens en dier en dit op cellulair en moleculair niveau. Betere inzichten leiden tot de gerichte ontwikkelingen van nieuwe behandelingen en vaccins.

Foto Hans Nauwynck bio.png
kimverhaeghe2-bio.png

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het tijdschrift Eos Wetenschap. Hij maakt voor Eos onder andere de podcast ‘Vraag Het Aan’, waarin een wetenschapper één centrale vraag beantwoordt. Hij modereert ook wetenschapscafés in Gent, Kortrijk en Brugge.

Wanneer?

Zaterdag 12 september

16:30 uur tot 18:00 uur

Waar? 

Muziekcentrum De Bijloke - Foyer

Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Prijs?

Gratis

Inschrijven?

Schrijf je hier in of contacteer via gezondebuurt.mvl@cm.be of 09 267 57 35.

Terug naar de homepagina